Hideg eljárásos szappanok

szappankészítés hideg eljárással

A hideg eljárásos szappanok az ipari szappangyártás előtt, hagyományos és kíméletes eljárással előállított tisztálkodószerek.

Az ipari szappanok, sokszor a bio szappanok is, granulátumokhoz hasonló szappanpelletből készülnek, amely egy iparilag előállított hulladékanyag. Ezek a szappanok “halott anyagok”, és bár tökéletesen tisztítanak, gyakran túl agresszívak, előállításuk pedig komoly környezetterheléssel jár… És akkor még nem is beszéltünk a tusfürdők gyártásával okozott környezeti károkról és a borzalmas mennyiségű műanyaghulladékról.

Gondoltál már arra, hogy mindkettő kiváltható igen egyszerű, minimálisan módosított anyagokkal?

Bőrfelszíni emulzió védelme

A valódi hideg eljárással készült szappan zsírtöbblettel készül. Ez azt jelenti, hogy a készítéskor kevesebb lúgot használnak, mint amennyire a hozzávaló zsírok maradéktalan elszappanosításához szükség lenne, tehát a szappanban megmarad 6-12 százaléknyi olaj és/vagy vaj az eredeti állapotában. Ez pedig gyakorlatilag egy beépített testápolóként funkcionál. A zsírtöbbletnek köszönhetően a hideg eljárásos szappan amellett, hogy gyengéden tisztít, pótolja a bőrfelszíni emulzióhoz szükséges zsírokat is, így nem szárítja úgy a bőrt, mint a bolti szappanok.

A hideg eljárásos szappan

készülhet hidegen sajtolt, finomítatlan olajokból és vajakból, amelyek számos, a bőr számára hasznos anyagot tartalmaznak (például antioxidáns hatású vitaminokat, szkvalént, fitoszterolokat, karotinoidokat).

Meleg vs hideg eljárásos szappankészítés közti különbség

Készítése során az olajokat nem melegítik 45 celsius fok fölé, de én még 40 celsius fok fölé sem szoktam, így ezek a zsírkísérő anyagok nem sérülnek, és a zsírtöbbletben továbbra is megmaradnak.

A hideg eljárásos szappan természetes glicerinben gazdag.

A szappanosodás során az olajokból és vajakból kiválik a bennük természetesen jelen levő, hidratáló hatású glicerin még a legérzékenyebb bőrre is biztonságosan alkalmazható. A glicerin nedvességmegkötő hatásával sikerrel ellensúlyozza a szappan lúgos kémhatása miatt kicsit durva hatását.

Előnyei

A hideg eljárásos szappan nem tartalmaz egy halom, az ipari szappankészítés során a szappanhoz hozzáadott, vitatható vagy veszélyes anyagot:

  • habképzőket
  • mesterséges színezőanyagokat
  • szintetikus illatanyagokat
  • keményítő anyagokat
  • tartósítószereket
  • szilikont

A hideg eljárásos szappan környezetbarát

alternatívát jelent a tisztálkodásban és a háztartásban is, hiszen a legegyszerűbb, finomítatlan anyagokból készül, és 100%-ban lebomlik, így a környezethez és a bőrödhöz is valóban gyengéd.

Tipp: A hideg eljárásos szappant hagyd jól megszáradni két használat között, mivel az ipari szappanokhoz képest puhább, és könnyebben olvad. A tárolásához érdemes természetes anyagból, például keményfából készült szappantartót választanod.

2 thoughts on “Hideg eljárásos szappanok”

  1. Szia Gabi, azt honnan lehet tudni, hogy egy szappan hideg eljárással készült-e vagy sem? Úgy emlékszem még nem láttam ilyet feltüntetve egyik szappan csomagolásán sem.

    1. A hideg eljárásos szappanoknak még akkor is, ha színezék nélküliek, nem teljesen egynemű a színe. Hideg eljárásos szappant általában kézműves kategóriájú szappanoknál van esélyed találni, a gyártótól tudsz érdeklődni, hogy milyen technikával készíti. Sajnos léteznek ilyen információk, amelyek szerintem fontosak lennének, mégsem kötelező feltüntetni őket a csomagoláson. (Ilyen még, például hogy hidegen préselt vagy bio olajokból készült-e a termék például. Nagyon nem mindegy, de előírás szerint a metrós nagykiszerelésű pomace olíva és a termelői hidegen préselt olíva között az INCI-ben semmilyen különbséget nem fogsz látni.) KÉRDEZNI viszont mindig tudsz, és érdemes is! Csak bátran! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.