A hidrolátumokról

A hidrolátumok, vagy más néven aromavizek, az aromaterápia egyik alapkövei – úgy vettem észre – gyakorlatilag ismeretlenek Magyarországon. Amióta én megismertem őket, naponta fogyasztom, és egyszerűen nem tudok betelni velük.

Mi a hidrolátum?

A hidrolátumok a növények többnyire illatos, vizes kivonatai, amelyek a gőzlepárlás során keletkeznek. Az egyik legegyszerűbb növényi kivonat, amely minimális környezeti terheléssel hozható létre, így a fenntartható slow szépségápolás nélkülözhetetlen része.

Hogyan készül?

Az illóolajok egy része gőzlepárlással készül.

A forrásban lévő víz gőzét egy zárt rendszerben átengedik a növényi részeken, például a levendula virágán.

A gőz kioldja a növényből az illóolajat is, ami ekkor még keveredik a vízzel.

A vizet ezután lecsapatják egy hideg felületen (igen, pont, mint a pálinkafőzésnél, csak itt nem a növényt magát melegítik, hanem a vizet alatta).

A lecsapódott víz a hidrolátum, amelynek a tetején úszik az illóolaj. A két részt végül különválasztják.

A hidrolátum az a virágvíz, ami átjárta az aromás növényt, és amiben még az illóolaj leválasztása után is találhatók illóolaj maradványok, illetve a növény vízben oldható hatóanyagai.

A hidrolátumok jóval gyengédebben hatnak, mint az illóolajok, és ugyanarra használhatók, mint az illóolajuk, de azokkal ellentétben a hidrolátumokra nincs ellenjavallat. Vízként természetesen zsírokkal nem, csak vizes anyagokkal keverednek.

Mire használhatod a virágvizeket?

Szinte bármire, amire vizet használnál, és amit szeretnél némi hatóanyaggal is megtoldani. Frissítő arctonikként éppen úgy megállják a helyüket, mint szájvízként vagy letisztítóként. De tehetsz belőlük egy evőkanálnyit bármilyen italba, hogy az frissítő vagy éppen a nyugtató hatásukat élvezhesd. A lepárolt növénytől függően a virágvizek lehetnek fertőtlenítő, nyugtató, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatásúak.

Én erre használom a hétköznapokban…

Afta vagy szájüregi fertőzés esetén fogmosáskor 100 ml vízhez adjunk egy-két evőkanálnyi kakukkfűvizet, és ezzel öblögessünk.

Friss natúrkozmetikumok készítésekor a vizes fázist készíthetjük részben vagy egészben hidrolátumból.

Arctisztítás után (hidrolátum virágvíz aromavízolaj, szappan vagy arctej használata után) a bőrünknek megfelelő hidrolátummal átitatott vattával töröljük át a bőrt. Ez visszaállítja a bőr egészséges pH-értékét, és a lepárolt növénytől függően célzott hatást érhetünk el.

Agyaggal és kevés hidegen sajtolt olajjal, esetleg illóolajjal elkeverve készíthetünk belőle mélytisztító pakolást is.

Levendula hidrolátum

Nyári hőségben spriccelős flakonban tarts a táskádban levendula-, menta- vagy damaszkuszi rózsavizet, pillanatok alatt felfrissülhetsz vele. Levendulavizet én szoktam például a játszótérre is vinni magammal, és ha horzsolás van, befújom vele, ha hiszti van, akkor a lányom homlokára-arcára spriccentek belőle óvatosan. Bibi esetén pillanatok alatt csillapítja a fájdalmat, nyugtat és fertőtlenít is egyben.

A belső hidratáció érdekében egy liter vízbe egy-két evőkanálnyi levendulavizet teszek. Ilyet már talán kóstoltál, ha jártál nálam. Naponta legfeljebb 1-2 evőkanálnyi hidrolátum fogyasztható belsőleg!

5 thoughts on “A hidrolátumokról”

 1. Pingback: Növényi olajok, virágvizek, magőrlemények: fenntartható, természetes bőrápolás a mindennapokban - Green Guide Budapest

 2. Pingback: Sminkeltávolítás, arctisztítás slow módon — FLEUR DE LIN

 3. Pingback: Sminklemosás növényi olajjal – de mi van akkor, ha az én bőröm eleve nagyon zsíros? FLEUR DE LIN

 4. Ferenczy Tiborné

  Egy 12 l-es aromatornyos lepárló esetében kb.600 g növényből (levendula) rövidnek minősíthető, ha 30 perc alatt lefolyik 300 ml hidrolátum?
  Meddig és milyen körülmények között áll el a hidrolátum??

  1. Kocsmáros Gabi

   Azt gondolom, ez elég rövid, igen, de erről érdemes lenne megkérdezni egy lepárlásban jártsabb embert is.😊

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.